# 19

Father Hoptimus Maximus IPA 6.3% (2020-04)

Brouwdag 31-10-2020:

Begin met 25,0 liter water op te warmen naar 45°.

Schroten van de mout:
- 5000 gram pilsmout/wheatmout
-  500 gram melanoidinmout

Voeg alles toe aan maischwater.

Maisch-schema:
- 10 min. op 45°
- 45 min. op 62°
- 25 min. op 72°
- 5 min. op 78°

Kookschema (totaal 70 min.):
- nog 60 min.: 50 gram hop 1 Styrian Goldings
- nog 10 min.: 30 gram hop 2 Saaz
- nog 10 min.: 500 gram glucose

Begin SG gewenst = 1.064 --> 1.062 gehaald !
SG meting na het koken (gekoeld tot 20 graden)
Koelen en overhevelen naar gistingsvat.

Toevoegen ´M44 U.S. West Coast Yeast´ gist (10 gram)
indien temperatuur op 20-25° !

Vergisting:
10 dgn op 20-25°

Lageren:
7 dgn lageren met Dry Hop toevoeging 30 gram hop 3 Goldings

Bottelen:
7 gram per liter = 2,1 gram per flesje

Daarna:
1 wk op kamertemperatuur
3 wkn koel bewaren

Resultaat: gelukt ? / mislukt ?
www.sbi4beer.com:
Melanoidin mout wordt gebruikt om donkere bieren 
met een vol karakter te produceren, omdat deze 
mout de volle natuurlijke structuur en stabiliteit 
van het bier stimuleert. Voornamelijk met het doel 
om een rode kleur aan te brengen, of om de kleur 
bij te stellen. Verbetert het maalproces.

Melanoidin wordt geproduceerd volgens een speciaal 
moutproces. Het wordt gekarakteriseerd door de 
proces-vriendelijkheid en de plezierige zweem van 
karamel.
Hij gaat lekker !!!